România, o mare putere în Europa, măcar la acest capitol: cu ce ne lăudăm în fața Occidentului
Capitala României, București, s-a clasat pe locul al zecelea în topul celor mai populare orașe din Europa pentru a construi o companie.
Ultimul raport, Europe’s Most Popular Startup’s, creat în 2018, a dezvăluit că Regatul Unit era lider în lumea afacerilor europene pentru startup-uri, așa că Paymentsense a actualizat acest studiu pentru 2022.
„Am creat un index actualizat care analizează numărul de startup-uri din fiecare țară din UE, rata de supraviețuire a afacerilor din fiecare țară și numărul de startup-uri diferite din fiecare oraș. Descoperirile au dezvăluit primele 30 de țări din Europa cu cel mai mare număr de startup-uri, precum și orașele din Europa cu cea mai mare rată de supraviețuire la cinci ani. Datele noastre au explorat, de asemenea, care industrii cresc cel mai rapid”, a declarat compania.
În țară, în perioada 2015-2019 au existat în total 402.428 de startup-uri, potrivit datelor Paymentsense, o companie de tehnologie financiară care operează servicii de plată cu cardul de credit pentru întreprinderile mici și mijlocii.
România în top
Potrivit datelor, cele mai multe dintre startup-urile românești au fost înființate la București, majoritatea fiind în domeniul IT/Software.
Cele 402.428 de startup-uri înființate în perioada analizată plasează România peste Ungaria (344.772 de startup-uri în perioada respectivă), dar sub Cehia (464.772). Din 2015 până în 2019, s-a înregistrat o creștere de 9,5% a numărului de startup-uri în România, o rată apropiată de cea înregistrată în Cehia, dar net inferioară celei din Ungaria (+39%).
Pentru firmele nou înființate în România, rata de supraviețuire în primii cinci ani este de 51,8%, ceea ce situează România pe locul 9 din cele 30 de țări analizate.
Pe primul loc se află Malta, unde startup-urile au o rată de supraviețuire de 78,7%. Pe locul al doilea se află Suedia, cu o rată de supraviețuire a afacerilor în cinci ani de 60,8%.
Pentru realizarea studiului, Paymentsense a folosit date de la Eurostat și EU Startups pentru a calcula cifrele din fiecare țară europeană, inclusiv ratele de supraviețuire de la 2 la 5 ani, numărul de firme noi, cele mai populare tipuri de startup-uri nou înființate și orașele care sunt cele mai populare pentru firmele noi din fiecare țară.